Økt bruk av julebelysning - inne og ute, skaper utfordringer for brannsikkerheten.

Desembermåneden har forandret seg ganske mye bare på det siste tiåret.

Mens vi før bare hadde en adventsstake og kanskje et utendørs juletre med belysning, har mange nå lys-dekorasjoner i flere vinduer, og både fasader, flaggstenger og hekker blir pyntet med belysning. Samtidig som vi har fått bedre råd, har billige importvarer økt i omfang. Vi begynner tidligere og pynter mer - spesielt med belysning.

Dette blir det julestemning av. For vi liker det jo - det er unektelig flott når årets mørkeste måned blir så flott opplyst. Det er nesten som vi her oppe i det mørke nord i kjent dugnadsånd løfter oss i fellesskap ut av mørkedepresjonen.

Odoo CMS- Sample image floating

Men alt dette byr jo også på noen utfordringer. Det brenner to til tre ganger mer enn ellers i juleuken, i følge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Så mye belysning gjør kanskje at man får behov for flere skjøteledninger - av ymse kvalitet, så bør sjekkes før de brukes. Det samme gjelder elektriske adventsstaker, lysslynger og lignende. Sjekk for eksempel om kontakten er brunsvidd, eller at ledningene sitter godt.

Noen adventsstaker eller lysslynger er laget slik at hvis én pære slukker, så slukker alle. Andre er laget slik at hvis én pære går, får de andre mer belastning. Går to pærer kan det bli så mye belastning på de andre at det blir farlig på grunn av varmegang. Alt dette krever mer oppmerksomhet på mulige brannfeller. Svært mange av brannene, rundt 40 prosent av brannene der man kjenner kilden, har en elektrisk årsak basert på tall fra de siste årene.

Led-lys

Heldigvis er det også ting som peker i positiv retning. Omfanget av LED-lys har økt, og fordelen med de, er at pærene blir ikke varme, noe som er en stor fordel både med hensyn til brannfare og varmeutvikling i metall og armatur.

Videre ser vi her i ABC at bevisstheten på sikkerhet generelt har økt. Vi har merket en økt pågang både fra private, men spesielt fra borettslag og eiendomsforvaltere. De ønsker på den ene siden å sørge for at det er (nok)utendørskontakter til den ekstra belysningen, men er også opptatt av at varslingen er effektiv om uhellet skulle være ute. Derfor har vi i disse dager også foretatt mange kontroller av brannalarm-anlegg.

Sikre utekontakter og effektiv brannvarsling

 

NELFO's ti bud til en brannsikker jul

  • Alder - Sjekk alltid juletrebelysningen for sprukne ledninger og andre svekkelser.

  • Kabelklem - Unngå at kabler klemmes i dører eller vinduskarmer. Dette kan føre til at kabelen blir farlig å ta på.

  • Kabler i veien - Pass ekstra på barn og dyr i nærheten av ledninger. Husk også at skjøteledninger kan være både snuble- og brannfeller.

  • Natt - Skru av juletrebelysningen om natten og når du ikke er hjemme. Trekk ut kontakten, ikke bruk pærene som brytere.

  • Gammel belysning - Vær oppmerksom på at gamle pærer til juletrebelysning kan avgi høy varme.

  • Jording - Dersom du har installert jordfeilbryter, er det lurt å sjekke at denne fungerer med testknappen.

  • Ute - Bruk kun skjøteledninger som er laget for utendørs bruk. Disse skal kun plugges inn i utekontakter som er montert av en elektroinstallatør.

  • Ring elektriker - Skal du dekorere hele huset med belysning, bør du ringe en elektriker. Da kan du være trygg på at anlegget tåler bruken og at du unngår farlig overbelastning.

  • Spar miljø og penger - Du kan spare strøm ved å bytte til LED-belysning og tidsstyring.

  • CE-merket - Julelys bør i det minste være CE-merket, men vær klar over at dette ikke sier noe om kvaliteten på produktet. Sjekk også at du har valgt riktig CE-merke.

Odoo text and image block

Andre nyheter